Byalaget i samarbete med Skurups kommun inbjuder till konst- och fotoutställning i vår lokal (Gamla skolan vid Kustvägen).

På vår utställning visas utvalda verk av Abbekåskonstnären Oscar Albin Nilsson samt foton från gången tid i Abbekås.

Utställningen invigs på årsdagen för Backafloden som inträffade den 13/11 1872. Se separat inbjudan till föredrag om Backafloden!
Utställningen är öppen varje dag mellan kl. 17:00 och 19:00 till och med söndagen den 24/11.

Abbekåskonstnären Oskar Albin Nilsson föddes i Skivarp 1890 och dog 1984. Han började sin yrkesbana som trädgårdsmästare. Yrket hade han lärt sig på Dybäcks- och Björnstorps slott, men drömmen var att bli konstnär. Vid 50-års ålder, 1942, började han på Skånska målarskolan och sönerna övertog trädgårdsmästeriet i Abbekås.

Under efterkrigstiden företog han flera utbildningsresor till Södra Europa. 1947 reste han till Frankrike, 1954 till Italien och 1958 till Spanien. Vad han där studerade, såg och upplevde finns avbildat i målningarna. I övrigt så är motiven ofta hämtade från hembygden.

Oscar Albin Nilsson bodde under 50 år på Kustvägen i Abbekås med sin hustru Anna och de sju barnen.

Oscar Albin Nilsson finns representerad på Ystads- och Eskilstunas konstmuséer och har ställt ut på många platser runt om i Sverige. 1956 visade han sina verk på Svaneholms slott.

Skurups Kommun äger 24 oljemålningar av konstnären.
(Texten sammanställd av Ann-Charlotte Oredsson Holm)

På fotoutställningen visas axplock av foton från Abbekås som vi har hittat i kommunens bildarkiv. Bildmotiven är till viss del kända, men vi önskar att så många Abbekåsbor som möjligt besöker utställningen och bidrar med information om dessa bilder. Således kan vi medverka till ett uppdaterat bildarkiv med information som annars går förlorad.

Välkomna